måndag 16 november 2009

Intervju, Peter Fust, Position, nr 2 2009

Peter kom ur askan i elden

Han var chef för kinesiska Fanerduns jätteprojekt i Kalmar men hoppade av. Sen hamnade han mitt i en härva av ekonomisk brottslighet i ett bärföretag. Nu har Peter Fust gått vidare på egen hand.

I november 2006 rekryterades Peter Fust som finanschef till det då nystartade Fanerdun Group AB. Företagets kinesiska ägare, affärsmannen Jinxing Luo, hade några månader tidigare orsakat stora rubriker efter att plötsligt ha dykt upp i lilla Kalmar med storslagna planer på ett utställningscenter.
Med omkringliggande hotell, bostäder och köpcenter var det en satsning i miljardklassen och många var skeptiska. Men till en början verkade projektet lovande och Peter Fust trivdes med jobbet och det spännande mötet med en ny kultur.
Efter en tid avancerade han till vd-posten, men då hade problemen redan börjat hopa sig. Arbetsmiljöverket stoppade vid ett flertal tillfällen bygget som började halka efter i tidsplanen. Jinxing Luos pengar verkade vara på väg att ta slut och arbetarna fick inte ut sina löner som de skulle.
Hela projektet började få skandalstämpel och Peter Fust, som är uppvuxen i det han själv kallar för en traditionell arbetarfamilj med stark känsla för rätt och fel, hade svårt att förlika sig med kinesernas upprepade brott mot svenska lagar och regler. Under en period fortsatte ändå att kämpa på eftersom han fortfarande trodde på projektet. Men till slut gick det inte längre.
- Innan Fanerdun hade jag ingen erfarenhet av att jobba med kineser och arbetssättet skiljer sig ganska mycket jämfört med svenskar. Framförallt är planeringshorisonten betydligt kortare hos asiaterna och det hade jag väldigt svårt att acceptera, säger Peter Fust och förklarar att när han dessutom upplevde att han inte fick gehör för en del krav han ställde valde han till slut att stiga av.

När vi träffas på stadshotellet i Kalmar är det drygt ett år sedan Peter Fust lämnade Fanerdun. Företagets verksamhet i staden är numera i princip noll, man saknar en fungerande styrelse och kronofogden jagar Jinxing Luo.
Peter Fust, för dagen ledigt klädd i svarta jeans och vindjacka, har aldrig ångrat att han hoppade av men beslutet var ändå inte helt okomplicerat. Efter Fanerdun gick han tillbaks till sin tidigare sysselsättning som revisor, denna gång som egenföretagare. Men mötet med den för honom tidigare okända kinesiska kulturen hade gjort ett stort intryck och han ville inte släppa kontakten med den.
- Det var oerhört intressant att se hur kineserna tänker och arbetar. De har ett driv i sitt företagande som inte är detsamma i Sverige. Sedan har de en toppstyrning som kanske inte riktigt passar oss men jag tror ändå att det finns mycket som vi kan lära av dem.
När en grupp företagare i bärbranschen som han kände lite grann sedan tidigare erbjöd honom ett jobb med Kinaanknytning var Peter Fust därför inte sen att tacka ja. Tanken var att han skulle ha en deltidstjänst och med hjälp av sina kontakter se till att företaget blev det första i Sverige att använda kinesiska arbetare för att plocka bär.

Peter Fust lyckades snabbt komma långt i förhandlingarna med ett bemanningsföretag i Chanxing i Kina. Men bara några veckor senare kom han till jobbet en morgon och fann att kontoret vimlade av poliser. Hårddiskar och högar av papper och pärmar bars ut och försvann och Peter Fust fick veta att de tre företagarna som fram till dess varit hans nya arbetsgivare hade gripits misstänkta för bokförings- och skattebrott.
- Det var så klart en stor chock att stiga in där och se alla poliser. Jag hade ju ingen som helst information om vad som hade skett i bolaget tidigare och blev i princip bara ombedd att gå hem, säger Peter Fust.
Nu kan han till och med skratta åt det men medger att det just då inte var speciellt komiskt och tiden efter razzian blev svår.
- Som tur är hade jag min revisionsfirma att jobba med så att jag kunde hålla mig sysselsatt och slippa tänka för mycket på hela grejen. Men till slut blev jag ju tvungen att ta mig en rejäl funderare på vad jag skulle göra.

Förutsättningarna hade i ett slag förändrats radikalt och i princip hade Peter Fust två val. Antingen var han tvungen att göra något helt annat eller så hade han chansen att förvärva det företag som han var anställd i och fortsätta arbeta på egen hand. Det aktuella bolaget var nybildat och hade ingenting med brottsutredningen att göra, vilket så klart var en förutsättning. Och efter viss tvekan valde Peter Fust till slut att fortsätta.
- Anledningen var framförallt att jag fortfarande inte ville släppa kontakten med den kinesiska marknaden. Vi hade ju dessutom redan kommit rätt så långt i förberedelserna inför säsongen och det kändes dumt att kasta bort det arbetet. Att ge upp hade också känts som ett svek mot de nya affärspartners som jag fått kontakt med i Kina.
Peter Fust konstaterar även att han redan som barn hade en utpräglad tävlingsinstinkt. Och här såg han naturligtvis en rejäl utmaning.
Till att börja med var det svårt att få till finansieringen. Med alla sina bankkontakter i en region där lokalpressen dagligen skrev om ”bärhärvan” och häktningen av Peter Fusts kollegor, var det inte lätt att övertyga någon om att låna ut pengar till ett bärföretag.
Problemen fortsatte sedan med ovana kinesiska arbetare som saknade erfarenhet av såväl bärplockning som den svenska vegetationen. Dessutom saknade Peter Fust själv tidigare erfarenhet av branschen.
Hur är det annorlunda att vara chef i en bransch som man inte känner till jämfört med en där man har arbetat länge?
- Det är ännu viktigare att du väljer rätt personer att arbeta med. Sedan måste du vara ännu mer prestigelös och inse att som chef måste man inte vara bäst på allt. Du ska leda arbetet men sedan måste man låta duktiga medarbetare göra det som de är bäst på efter eget huvud.
Peter Fust tror att en av hans styrkor är att skapa sammanhållning i en grupp och han menar att det oftast handlar om att med små medel visa att man som chef bryr sig om de anställda och deras arbete. Men det är i förstås enklare om organisationen är liten.
- Självklart går det inte att engagera sig i varje enskild individ när det handlar om 300 bärplockare. Då får man hitta andra sätt att visa att man bryr sig. Till exempel ser jag till att vara tillgänglig tidigt varje morgon när plockarna ger sig ut till bärmarkerna. Jag är även där när de kommer tillbaka för att väga in sina bär och försöker småprata lite med dem så gott det går. Språkbarriären gör det hela lite komplicerat i det här fallet men då får man se till att allt praktiskt i övrigt fungerar så bra som möjligt.
Och det verkar fungera ganska bra för Peter Fust som trots den turbulenta starten lyckades driva runt företaget den första säsongen. Nu laddar han för nästa och det är knappast någon slump att han på frågan om han har någon förebild som entreprenör svarar Torsten Jansson.
- Han har haft det tufft den sista tiden. Men problem är ju utvecklande.


Fakta: Fanerdun
I augusti 2006 slog nyheten ner som en bomb i Kalmar. En kinesisk affärsman vid namn Jinxing Luo ville genom sitt bolag Fanerdun göra en miljardsatsning på ett utställningscenter med omkringliggande hotell, bostäder och köpcenter i lilla Kalmar.
Många var skeptiska medan andra spådde en lysande framtid för hela Kalmarregionen. Det talades bland annat om en befolkningsökning för Kalmar kommun på flera hundra tusen, mestadels kineser, inom en tioårsperiod.
Och till en början pumpades pengarna in och bygget tog fart. Sedan dess har dock problemen avlöst varandra och idag står Fanerduns utställningscenter tomt och halvfärdigt samtidigt som kronofogden jagar bolaget.
Den senaste tiden har dock Fanerdun börjat betala tillbaka på en del av sina leverantörs- och hyresskulder. Nya kinesiska investerare har också besökt Kalmar för att eventuellt ta över projektet men hittills har inget avgörande skett.

Peters råd om företaget där du arbetar blir föremål för brottsutredning
- Börja direkt med att samla information. Vad har egentligen hänt? Helst så objektiva uppgifter som möjligt även om det ofta kan vara svårt att få tag på.
- Stormar det kring organisationen som du arbetar i måste du själv vara extra noga med att agera korrekt och rakryggat.
- Du kommer förmodligen behöva fatta svåra beslut. Stå för dem och kom efteråt ihåg att du tog dem efter bästa förmåga utifrån hur situationen såg ut då. Skyll inte besluten på omständigheterna eller på någon annan. Detta är oerhört viktigt.
- Mediebevakning kan lätt få allmänheten att döma misstänkta i förväg. Men tänk på att ingen är skyldig förrän personen har fått sin dom.
- Skilj på person och sak. Ta tydligt avstånd från det brott som eventuellt har begåtts. Men om den misstänkte är någon du har en vänskapsrelation bör du försöka stötta både personen och dennes familj. Även om han eller hon visar sig vara skyldig.

Fakta: Peter Fust
Ålder: 52
Position: Företagsledare Rabema Service
Bor: i Nybro men spenderar stor del av året i Norrland och på resande fot i Kina, Thailand och Vietnam.
Familj: Två barn Charlotte, 23, och Christopher, 20. Särbo med kinesiskan Deng Chao.
Bakgrund: Uppväxt i Alsterbro. Pappan var tapetserare och politiker och mamman drev en tvättfirma. Peter kallar det ”en ganska traditionell arbetarfamilj”.
Utbildning: Civilekonom, utbildad i Lund och Växjö, auktoriserad revisor.
Karriär: Började på S-E Banken 1977. Sedan fyra år på pumptillverkare ITT Flygt. Hamnade senare som revisor på Deloitte där han så småningom avancerade till kontorschef. Efter en kort period som vd på möbeltillverkaren Wilo rekryterades han till det då nystartade företaget Fanerdun Group AB. Där var han finanschef och senare vd innan han hoppade av och hamnade i bärbranschen. Idag driver han bärplockningsföretaget Rabema Service.
Bästa med jobbet: Friheten att påverka.
Sämsta med jobbet: Stor riskexponering om det blir en dålig bärsäsong.
Framtida position: Vill fortsätta att arbeta med affärsutveckling och den kinesiska marknaden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar